Projectes d’àmbits del 2n trimestre

Els Projectes d’àmbits del curs 2017-18 segueixen endavant! Aquí teniu una breu descripció dels tots els projectes dels 2n trimestre.

1r ESO

Què hem après de grecs i romans?

El nostre deute amb Grècia i Roma és immens: a la presència dels grecs i romans en el nostre país devem l’origen de moltes de les nostres ciutats. La civilització romana era fonamentalment urbana, perquè la seva unitat bàsica eren les ciutats, que, creades a imatge i semblança de Roma, van ser el principal mitjà per estendre el model romà de vida per totes les terres sotmeses al domini dels romans.

A partir de la pregunta orientadora: Què ens queda de Grècia i de l’Antiga Roma? Els nois i noies d’elaborar una resposta o hipòtesi a partir de la recerca d’informació i de les diferents activitats i així comprovar que el present és herència rebuda del passat. Ho reflectirem en unes maquetes dels diferents monuments romans i en un mapa elaborat entre tots i totes on posarem totes les restes que ens han deixat els grecs o romans.

Catapulta’t

En aquest projecte ens proposem construir la maqueta d’un habitatge a partir d’uns plànols. Treballarem com a professionals de l’arquitectura i la construcció: interpretarem uns plànols reals i construirem la seva maqueta de forma fidedigna. També afegirem modificacions al disseny original per aconseguir fer un habitatge més sostenible i calcularem les despeses per fer un pressupost acurat. Demanarem a un expert que ens ajudi a valorar les maquetes i acabarem el projecte amb una exposició oberta al centre i a les famílies que vulguin i puguin venir.

Imatges: https://www.flickr.com/photos/ielesvinyes/sets/72157663609528588

IMG_20171213_133014

La cambra funerària de Tutankamon

El departament d’egiptologia d’una reconeguda universitat europea ens demana que realitzem una recreació de la cambra funerària del faraó Tutankamon, ja que l’actual està deteriorada degut a l’impacte del turisme i necessita ser restaurada. Després d’informar-nos sobre les característiques de l’Antic Egipte, a més de dissenyada i executada l’obra, en grups base i en grup tutoria, adoptarem el paper d’experts arqueòlegs per tal de realitzar un recorregut explicatiu de la cambra a l’alumnat de 3r de primària de l’IE Les Vinyes, la classe dels… arqueòlegs!

2n d’ESO

Podem construir una màquina del TBO?

Recordeu els invents del TBO? Eren unes màquines molt complexes dissenyades per resoldre tasques generalment simples, com tocar un timbre o posar-se un barret. En aquest projecte ens proposem construir diverses màquines que, concatenades, simbolitzin els fet rellevants de l’evolució de la ciència i la tecnologia que han transformat el món en que vivim.

Cuinem?

En aquest projecte els alumnes treballaran les característiques del text instructiu i ho posaran en pràctica cuinant un plat. En parelles o grups de tres triaran plats de diferents espais geogràfics i elaboraran el plat final d’un d’ells a la cuina de l’institut. A més hauran de documentar aquest procés amb la realització d’un vídeo en anglès cuinant algun dels plats i hauran de redactar una notícia explicant la feina realitzada al llarg del projecte. Durant el procés d’aprenentatge farem dos tallers, en un dissenyarem un plat de ceràmica relacionant amb el plat triat per cada grup i en l’altre ens visitaran uns experts gelaters per explicar-nos el procés de creació de gelats i acabarem el taller amb una petita degustació.

Imatges: https://www.flickr.com/photos/ielesvinyes/sets/72157668279172279

IMG_20180109_090340

Marco Polo, el joc

L’objectiu del projecte és crear un joc de preguntes i respostes que ens permetrà aprendre el context històric de Marco Polo, els llocs per on va viatjar i on va viure, les persones amb les quals es va relacionar i els descobriments que va fer. Per poder fer el joc de taula que demanem, l’alumnat haurà de redactar les preguntes i les respostes que han d’anar a cada targeta, construir un tauler de joc i, opcionalment, daus, fitxes per avançar de casella en casella i diferents materials per simular els recursos, les monedes d’or i el coneixement. Per finalitzar el projecte, cada grup jugarà amb un dels jocs que han fet els altres grups de la classe.

3r d’ESO

Clepsidra

En aquest projecte ens proposem mesurar el temps. Construirem una clepsidra, un rellotge d’aigua. Treballarem com a científics i científiques, no ens creurem res que no puguem demostrar. Experimentarem i recollirem dades, ajustarem un model matemàtic a les dades recollides, analitzarem la validesa, calibrarem el rellotge i finalment comprovarem el seu funcionament.

Imatges: https://www.flickr.com/photos/ielesvinyes/sets/72157667353469959

2017-12-12_12-10-34

Telling a tale

Reading and listening to stories is important to develop imagination and get into the reading and writing fields. Throughout this project we would like you to help us  develop a liking for reading and writing among your primary school mates. Therefore, in this project we will be working as English story writers and tellers and we will also be using the theater of shadows technique to illustrate our narrations and staging.

Comprar – llençar – comprar

Si volem fer esport, quins materials són necessaris per mantenir-nos en forma? Potser amb unes sabates i samarreta lleugera seria prou, però no és així. El mercat ens impulsa a comprar tot tipus d’objectes, roba tècnica i aparells electrònics només per sortir a córrer vint  minuts. Durant aquest projecte volem que sigueu crítics amb allò que compreu, fer-nos la pregunta si allò ho necessitem, si ho comprem només per moda i sobretot si respecta el medi ambient i els drets humans. Pensarem la manera de construir el nostre propi material esportiu i els hi ensenyarem als alumnes de primària com podem jugar amb materials elaborats per nosaltres mateixos.

Imatges: https://www.flickr.com/photos/ielesvinyes/sets/72157692038593245

4t d’ESO

Cromosomes… els justos!

Aquest projecte pretén que els alumnes s’endinsin en el món de la genètica i dels components del nucli cel·lular des d’un punt de vista experimental i de recerca. D’una banda es realitzarà un pòster de comunicació científica amb les imatges aconseguides al laboratori sobre la mitosi en cèl.lules d’arrel de ceba en creixement. D’altra banda s’aboradarà l’estudi dels cromosomes des de la recerca dels casos de daltonisme al nostre centre dissenyant el mostreig, la recollida de les dades, la tabulació en un full de càlcul, el càlcul de freqüències, la redacció d’un petit informe i la presentació de les conclusions en finalitzar el projecte.

Contes

Contes és un projecte que té com a objectiu que els alumnes autoeditin un recull de contes escrits per cadascun d’ells. Per assolir-ho, l’alumnat farà lectura i anàlisi de contes i pràctiques d’escriptura en grup i diversos esborranys del conte individual. D’altra banda, la maquetació i edició del recull es farà col·laborativament a nivell de tot el grup-classe.

Totalitarismes

Totalitarisme és el sistema polític en el qual totes les activitats, tots els aspectes de la vida, siguin d’ordre social, polític, econòmic, intel·lectual, cultural o espiritual, estan subordinats als interessos i ideologia dels governants. Avui en dia, és possible una dictadura a Europa? En aquest projecte ens proposem donar una resposta argumentada en base a algun l’estudi d’algun dels totalitarismes més rellevants de la història.