Projectes d’àmbits del 1T

Els Projectes d’àmbits del curs 2017-18 ja estan en marxa! Aquí teniu una descripció dels tots els projectes en els que estaran immersos els nois i noies durant el primer trimestre.

El Marçal, l’Anthony i el Quim sortejant els grups de treball del seu projecte.

1r ESO

Fem un àlbum

En aquest projecte ens proposem que els alumnes dissenyin un àlbum de cromos dels grups d’animals més importants. Pretenem que aprenguin a buscar, seleccionar i explicar de manera adequada les característiques principals de cada grup i que els diferenciïn entre ells i que, amb la cerca d’imatges, coneguin exemples d’animals de cada grup i els aprenguin a classificar.

Imatges: https://www.flickr.com/photos/ielesvinyes/albums/72157686394028460

Tenim un plànols!

En aquest projecte ens proposem construir la maqueta d’un habitatge a partir d’uns plànols. Treballarem com a professionals de l’arquitectura i la construcció: interpretarem uns plànols reals i construirem la seva maqueta de forma fidedigna. També afegirem modificacions al disseny original per aconseguir fer un habitatge més sostenible i calcularem les despeses per fer un pressupost acurat. Demanarem a un expert que ens ajudi a valorar les maquetes i acabarem el projecte amb una exposició oberta al centre i a les famílies que vulguin i puguin venir.

Imatges: https://www.flickr.com/photos/ielesvinyes/albums/72157685168480872

Què en saps dels llocs on has viatjat?

En major o menor mesura, tothom ha viatjat per la península Ibèrica, ja sigui per turisme o per visitar la família. En aquests viatges hem conegut llocs fantàstics, hem experimentat climes diferents, hem visitat monuments importants del nostre patrimoni…. Es per això que en aquest projecte proposem a l’alumnat aprofundir en aquest coneixement, i amb el suport de les eines digitals crearem un espai web on quedi reflectida tota la informació i que les famílies podran visualitzar i consultar.

2n d’ESO

Existeix l’envàs perfecte?

Una cadena de restaurants ens ha demanat que dissenyem un envàs amb unes característiques determinades per commemorar el seu cinquè aniversari. Per a tal efecte, ens dividirem en grups de treball, usarem eines i estratègies per resoldre els problemes que sorgeixin, i prototiparem, dissenyarem i construirem un envàs amb l’objectiu respondre els requeriments de la demanda, alhora que usarem el raonament científic per comprovar el resultat.

Tots juguem i ballem igual?

Els éssers humans ens expressem per mitjà de la música i la dansa, aquesta té un valor preponderant en totes les societats, i al llarg de la història s’ha dotat d’un llenguatge específic, depenent de l’àrea geogràfica, del període estètic, etc. La música remou sentiments i emocions, i la dansa té a veure amb la capacitat de sincronitzar so i moviment. Amb la música i la dansa estem construint a més d’una experiència estètica i artística un coneixement paral·lel de la història d’un poble o nació. En aquest projecte aprendrem i ensenyarem danses i jocs populars d’arreu del món, tant a companys i companyes de classe com a persones externes.

Tourist guide

Una agència de viatges ens ha demanat col·laboració per crear una guia turística diferent. Quines característiques ha de tenir? En aquest projecte els alumnes n’hauran d’elaborar una d’algun lloc concret i decidiran quin serà el seu punt d’interès: gastronomia, estadis olímpics, escaperooms, etc. Es valorarà molt l’originalitat, així com que es centrin en espais o temes d’interès que no apareguin a les guies tradicionals.

Imatges: https://www.flickr.com/photos/ielesvinyes/albums/72157686862664644

3r d’ESO

Tot és química

En aquest projecte prendrem consciència que la química impregna el nostre entorn i és present en qualsevol de les nostres activitats, ja sigui en la composició dels éssers vius i els seus processos interns, com formant qualsevol substància de l’univers. Pretenem desmuntar un mite: que la química només és cosa de laboratori… Volem que descobriu aspectes “lletjos” de la química (contaminació, productes perjudicials…) i, però sobretot, la cara amable: medicaments, nous materials, productes d’ús quotidià….

Imatges: https://www.flickr.com/photos/ielesvinyes/albums/72157685957173831

Fem un curt

L’objectiu principal d’aquest projecte és elaborar un curtmetratge original de ficció sobre un tema lliure seguint les pautes cinematogràfiques bàsiques de creació d’històries basades en l’esquema: creació del personatge, definició de l’objectiu i conflicte a resoldre, obstacles i resolució. Tot ell dissenyat, filmat i muntat per l’alumnat a partir del coneixement de l’elaboració del guions simples, dibuix de l’storyboard, els diferents plans, els gèneres cinematogràfics, localitzacions i les escenografies.

Imatges: https://www.flickr.com/photos/ielesvinyes/albums/72157686679658034

Comics journalism

Al món cada dia succeeixen esdeveniments que ens afecten i ens n’assabentem gràcies a les notícies dels diversos mitjans de comunicació. Però realment seguiu les noticies? Trobeu el periodisme tradicional prou engrescador? Podem sortir dels cànons clàssics per fer periodisme? Es pot explicar una notícia a través del còmic? Pot l’art tenir un impacte en la manera d’entendre i de comunicar els esdeveniments actuals? En aquest projecte ens proposem el repte d’aconseguir explicar notícies actuals d’impacte social a través del còmic, i que els lectors puguin obtenir informació de la mateixa manera que ho farien en una notícia narrada en el format tradicional.

4t d’ESO

Play it again!

El propòsit del projecte és entendre el fenomen del so des d’un punt de vista matemàtic, així com jugar i entendre com estimula la nostra oïda emfatitzant en allò que anomenem música. Els alumnes esbrinaran la naturalesa física d’aquestes ones sonores fent ús de les matemàtiques, i amb l’ajuda de programari informàtic recrearan les notes musicals i les enregistraran fent-les sonar en forma de cançó en una aplicació mòbil. Com a producte final d’aquest projecte cada equip de treball acabarà realitzant una aplicació plenament funcional per a telèfons mòbils Android.

Parlem-ne!

Com es diu quelcom és tan o més important que què es diu. Per això, Parlem-ne! és un projecte d’oratòria que té com a finalitat millorar la competència d’expressió oral de l’alumnat. Per aconseguir-ho, aprendrem les claus per parlar millor en públic, a partir de l’anàlisi i l’elaboració de discursos, i practicarem el debat com a eina democràtica, amb l’objectiu de poder participar a la Lliga de Debat de Secundària i Batxillerat organitzada per la Xarxa Vives d’Universitats.

Revolucions socials

La humanitat ha avançant gràcies a petites i grans revolucions que han motivat profunds canvis en la societat. El propòsit d’aquest projecte és investigar, entendre i compartir diferents fets o revolucions socials que s’han donat al llarg de la història contemporània. El resultat del treball de cada grup es veurà reflectit en una performance teatral que sigui representativa dels procés històric escollit. En paral·lel, elaborarem una presentació que sintetitzi el coneixement per tal de compartir-lo amb la resta de grups, confeccionarem un dossier del treball i durant el procés elaborarem un vídeodiari personal de treball i un diari de grup.