Reportatge “La sexualitat”

El passat mes de novembre els nois i noies de 2n d’ESO després d’un debat i d’una votació van decidir que el primer Projecte Transversal del curs, on es fa un documental/reportatge sobre algun tema concret, fos dedicat a la sexualitat, un tema important i que genera molts dubtes a la seva edat.

Els Projectes Transversals ens serveixen per a desenvolupar competències i aprenentatges que van més enllà dels continguts disciplinars i impliquen la iniciativa, la resolució de reptes i situacions reals, el treball en equip i la

producció d’un producte fruit de la cooperació entre tots els i les alumnes de la promoció.

Això significa, com ja sabeu, que durant les dues setmanes en que es desnvolupa el projecte els nostres alumnes no segueixen la distribució horària en assignatures, sinó que treballen plegats en la ideació, disseny, planificació i realització d’un producte final, en aquest cas el reportatge.

Aquest treball intens requereix sortir del centre, contactar amb persones expertes, re

alitzar enregistraments, filmar, prendre dades, etc.

L’activitat d’aquests dies va concloure amb una concorreguda presentació a les famílies, per part dels propis alumnes, de la feina desenvolupada durant les dues setmanes i del producte final. Volem agrair a tots els col·laboradors externs la seva inestimable ajuda.

Després de fer una tria de quin rol volien desenvolupar (director, guionista, editor o productor) es va fer un sorteig mitjançant el qual van crear conformats els grups base.

Com hem dit, la temàtica triada pel projecte era la sexualitat i l’objectiu era que cada grup fes un reportatge de 3 minuts responent una pregunta sobre sexualitat en el sentit més ampli de la paraula. Un cop realitzats, calia unir tots els reportatges per fer-ne un de sol donant-li coherència argum

ental i estètica. Per aconseguir-ho van haver de seguir un procés que ells mateixos ens expliquen:

Preproducció

Primer, vam veure un documental sobre la sexualitat dels adolescents per centrar-nos en el tema, i després vam començar a pensar la pregunta que volíem fer mitjançant unes pàgines web i els nostres interessos. També unes professionals de l’àmbit sanitari van venir a fer una xerrada sobre les c

oses més importants del sexe i van resoldre molts dubtes dels alumnes.

Un cop feta la pregunta vam buscar la resposta i la vam contestar molt detalladament i posant la màxima informació possible per fer el reportatge. Entre tot aquest període de treball també va haver-hi classes de grups d’experts que aprenien com complir la seva tasca.

El següent que vam haver de fer va ser preparar el guió, començant per fer una pluja d’idees sobre les coses que havien de sortir al vídeo, i després vam fer el guió literari, que és posar el que veurem, sentirem i direm en cada escena del reportatge. Un cop fet el guió la següent tasca era fer la planificació, que seria especificar encara més en un document el que es veuria en cada escena (àudio, angle, temps, explicació…).

Producció

El primer pas de la producció era preparar el rodatge (temps per gravar, espai de gravació, material…) per poder-lo fer millor. L’altre pas de la producció era gravar les diferents escenes del reportatge (diàlegs,veu en off…).

Postproducció

Després d’enregistrar totes les escenes del reportatge les vam editar i repetir algunes que estaven malament. Al final vam ajuntar tots els reportatges i vam fer un documental per ensenyar-lo a les famílies i a tothom que hi estigui interessat.

Ha estat un procés realment interessant, tant per la temàtica com pel procés de realització. Un procés en el que l’equip docent ens hem limitat a donar suport i eines als alumnes per desenvolupar-lo. No hem volgut alterar el resultat final, per altra banda prou bo, de la feina dels alumnes malgrat hi pugui haver algunes errades de caràcter tècnic o de forma. El temps de realització era limitat (dues setmanes).

Valorem en gran mesura la feina feta i esperem que pugui ser útil per aquells que la vulgueu visionar.

En tot el reportatge hem intentat respectar els drets d’autor, també com a objectiu d’aprenentatge, però si en algun moment algun autor considera que no ho hem fet correctament us demanem que ens ho feu saber i ho arreglarem.

Després de sang, suor i llàgrimes 🙂, aquí teniu el nostre reportatge. Esperem que el gaudiu!