La geografia humana a socials

reciclatge

Un dels hàbits de reciclatge a casa nostra

Durant el 2n trimestre del curs, els alumnes de 1r d’ESO, a la matèria de Socials hem treballat al voltant de la Geografia Humana i, més concretament, sobre els conceptes d’obsolescència programada i la petjada ecològica.

En primer lloc, a “L’hora del cinema” vam veure el documental “Comprar, llençar, comprar” que explica com moltes empreses, des de ja fa anys, fabriquen objectes amb materials febles i/o programats perquè al cap d’un temps deixin de funcionar (d’això se’n diu “obsolescència programada”). Un cop vist el documental, des de socials vam fer un qüestionari al moodle i un debat a classe, on ens havíem de posicionar a favor o en contra de l’obsolescència programada.

Pel que fa a la petjada ecològica, aquesta és el nombre d’hectàrees de terreny que són necessàries cultivar per a desenvolupar la nostra activitat. Per treballar-la, els alumnes ens vam organitzar en grups cooperatius de quatre persones i havíem d’escollir un portaveu entre el quatre, que era qui sortiria davant de la classe a llegir o explicar el que haguéssim fet o acordat en grup.

Després d’estudiar la petjada ecològica i fer una petita prova de conceptes amb el moodle, vam fer una enquesta per veure el reciclatge (paper, matèria orgànica, plàstic…) i els hàbits de consum (aspiradora o escombra, rentaplats o rentat a mà, bombetes de baix consum o normals…) de les famílies de 1r d’ESO. Posteriorment, vam comparar les dades i vam extreure’n unes conclusions on explicàvem els resultats i fèiem hipòtesis del per què de la informació obtinguda. Al final, amb tota la classe vam concloure que la gran majoria de famílies de 1r d’ESO tenen uns bons hàbits de consum i reciclatge.

Per seguir treballant en aquest tema vam veure el curtmetratge “Energy, let’s save it!”, que tracta de com podem cuidar el planeta i no provocar l’escalfament global. En altres paraules, quines mesures d’estalvi energètic podem portar a terme nosaltres des de casa.

Cuidar el planeta no costa gaire! Alguns exemples per fer-ho són: tancar l’aixeta quan no faci falta, posar bombetes de baix consum, tancar la llum quan hi hagi llum natural, desendollar els electrodomèstics quan no facin falta, intentar no utilitzar el cotxe si podeu agafar el transport públic, la bicicleta o anar a peu…

“Un moment de consciència avui reciclant és un milió de somriures pels infants del demà.”

Lorena Peinado Martínez, alumna de 1r d’ESO