Article sobre el projecte a la revista de centre

LES CATÀTROFES DE L’ANY 62. EL NOSTRE 2n PROJECTE *

10 de març de 2013

El 2n projecte trimestral tracta de les catàstrofes naturals de l’any 1962 al Vallès, que van ser una pedregada, una nevada i la que més es recorda, la riuada. El producte d’aquest treball és una exposició i un curtmetratge sobre aquest tema.

El treball el vam començar el 25 de febrer i ha durat fins el 8 de març, amb la presentació als pares del que hem fet. Primer, per introduir-nos una mica en el que va passar a l’any 1962, va venir en Martí Ribas, el regidor de cultura que es va encarregar d’organitzar una exposició als Costals per commemorar els 50 anys de les catàstrofes, ens va explicar què va passar i com s’entrevistava a una persona que havia viscut els fets, a més de com es feien i s’explicaven les exposicions. També vam veure un documental sobre el tema i una pel·lícula que es va publicar aquell mateix any, La gran familia.

Per fer el curtmetratge vam fer una entrevista a alguna persona que hagués estat testimoni de les catàstrofes. Després de les gravacions dels vídeos, els vam separar per bruts i nets, als nets (que eren els que estaven ben gravats) els vam posar nom, com per exemple “Entrevista a Carme Torres- Com va ser aquell any”, a continuació vam treballar les gravacions amb un programa que es diu movie maker, on les vam poder retallar, copiar, editar…

Alguns grups van posar parts dels vídeos amb la veu en off (que vol dir gravar la veu sense cap imatge) i així es poden posar fotos, vídeos sense so, on es veuen aquestes imatges i se sent la veu gravada de fons.

Presentació exposició a les famíliesPer fer l’exposició vam buscar informació sobre com es va produir la riuada, per què, on va ploure… sobre la nevada, quanta neu va caure, per què…. També vam fer panells amb les pel·lícules o documentals que havíem vist. A cada sala l’exposició es va poder visionar una pel·lícula de les que havíem fet.

Amb aquest treball hem après a fer una pel·lícula, a gravar àudios i molt més!

Lorena Peinado Martínez

* Article publicat originalment a la revista del centre, La verema.