Grans preguntes de la història

Hi ha preguntes relacionades amb la història que mereixen la nostra reflexió i el nostre treball. Naturalment, cadascú ha de trobar les seves preguntes. Hi ha de pensar i decidir sobre quins aspectes li agradaria informar-se, reflexionar i aprendre.
Ja sé que no estem acostumats a inventar preguntes, ni a decidir quina feina hem de fer: estem massa acostumats a que algú ens digui què hem d’estudiar i què hem d’aprende! Ep, els profes, també! 🙂

Si jo fos un alumne de primer d’ESO, m’agradaria treballar sobre les següents preguntes relacionades amb la geografia i la història.

Només són un exemple, alguna seria la base del meu treball. Però potser us poden ajudar a rumiar les vostres…

Estem sols en l’univers? Podem analitzar les centenars de bilions d’estrelles que estan avui més enllà del nostre abast? Hi ha vida microscòpica en altres planetes?

La Terra pot sostenir el creixement de la població? Fins quan la Terra podrà seguir garantint recursos per tota la humanitat? Quants de nosaltres estaríem disposats a viure a fora de la terra? Serà possible?

Per què la riquesa està tan mal repartida entre els humans? Com pot ser que el 80 % de la riquesa de la humanitat estigui en mans d’un 20 % de la població? És responsabilitat de l’economia o de la política?

Els canvis en la història de la humanitat, per què es produeixen? Què fa que canviem? Les crisis, els nous invents, les noves idees? Són els polítics, els científics, els pensadors, els empresaris o els dirigents els que fan els canvis? I la majoria de la població, quin paper hi juga?

Hi ha guerres justes? És més important la pau que la justícia? Ens podem alçar en armes contra els dictadors? Tenim dret a defensar-nos amb la violència? Calen exercits per a mantenir la pau?

Què predomina en la història, el canvi o la continuïtat? Unes coses canvien i altres perduren. Per què? Hi ha coses que no canviaran mai? Som essencialment iguals, els homes i dones romans i els homes i dones actuals, per exemple?

Les cultures son bàsicament iguals o bàsicament diferents? Els diferents països, som realment diferents? Les llengües, els països, les fronteres… seria millor unificar-les o mantenir-les?

Sempre hi ha rics i pobres? Sempre hi ha diferències socials, en totes les èpoques? Per què? S’hauria d’anul·lar les herències perquè tots els homes tinguessin les mateixes oportunitats? En totes les èpoques històriques, ha estat així?

Per què hi ha partits d’esquerres i de dretes? Són diferents? Hi ha una posició política millor que l’altre? Per què tenim opcions polítiques diferents? Quan es va inventar, això de “dretes i esquerres”?

Totes les civilitzacions tenen religió? Per què la majoria de la humanitat creu en algun Déu? És el mateix Déu amb diferents noms? Com es relaciona la ciència i la religió?

 

Projecte "La terra en miniatura"

Projecte “La terra en miniatura”

El vídeo pertany a un projecte La terra en miniatura que es va iniciar fa més de 10 anys. Trobaràs la versió actualitzada del vídeo (2010) en anglès en la pàgina oficial del projecte. No et fa pensar?